Hanglampen

Hanglampen zijn de meest gezochte soort verlichting in zowel Nederland als België. En met reden: de hanglamp is vaak de blikvanger in de ruimte, of het nu gaat om een woonkamer, eetkamer of werkplek. U heeft maar één mooie design hanglamp nodig om een ruimte al gelijk van een unieke uitstraling te voorzien. Het mooie aan hanglampen is daarnaast dat u de verlichting gemakkelijk kunt afstemmen op waar u de ruimte voor gebruikt. Door een hanglamp hoger of lager te hangen kunt u spelen met het licht en het gewenste oppervlak dat u wilt verlichten.Bekijk ook onze informatieve blogs over de verschillende verlichting soorten en hun toepassingen.

De mooiste design hanglampen

Voor bijna iedere interieurstijl is wel een geschikte hanglamp te vinden. Afhankelijk van uw wensen en verwachtingen kunt u gaan voor een moderne hanglamp, een kroonluchter of bijvoorbeeld een kristallen hanglamp. Bij dePauwWonen vindt u een uitgebreide collectie aan oosterse, oriëntaalse en industriële hanglampen in allerlei vormen, kleuren en maten. Aan de linkerzijde van deze pagina vindt u ons handige filtersysteem. Zo vindt u ongetwijfeld een prachtige hanglamp die naadloos aansluit op uw persoonlijke voorkeuren en uw interieur.

Hoe sluit u een hanglamp aan?

Het aansluiten van een hanglamp hoeft u niet door een installateur te laten doen. Wel is het belangrijk om het ophangen van de lamp veilig uit te voeren. Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden, namelijk: het materiaal van het plafond, de positie van de lamp en elektra veiligheid.

Zo kunt u op een gipsplaat plafond niet zomaar elk type lamp ophangen. Zware lampen dient u aan een dwarsbalk op te hangen. Hierbij is het van belang om goede bevestigingsmaterialen te gebruiken en soms wordt dit meegeleverd met de lamp. Bij een beton plafond kunt u daarentegen relatief eenvoudig een plug in het plafond boren en aanbrengen.

Qua positie kunt u de hanglamp het beste vlakbij een centraaldoos ophangen. Hier zitten alle installatiedraden in. Normaliter bevindt de centraaldoos zich boven een lichtpunt in het plafond, bijvoorbeeld boven de eettafel. Relevant voor de hanglamp zijn de zwarte schakeldraad en de blauwe nuldraad. De groen/gele draad sluit u aan wanneer de lamp een zogenaamd aardecontact heeft. In de centraaldoos zit vaak een haakje, waar u de lamp aan dient op te hangen. Met een kroonsteentje verbindt u vervolgens de verschillende draden aan de hanglamp.

Voor de veiligheid is het belangrijk om de juiste elektra gereedschappen te hanteren en een goede stevige trap te gebruiken. Daarnaast schakelt u van tevoren uiteraard de stroom van de betreffende groep uit. Voor de zekerheid kunt u de gehele groepenkast uitschakelen.